Vakvrouw in beeld

Vakvrouw in beeld

De kunst van het weven

"Dat is ook de lol van het weven: om zelf je patroon te maken
en te zorgen dat het er zo uitkomt als je hebt bedacht.
Al die draadjes vorm je om tot één mooi geheel."
~ Jekfe van Iterson ~

Weefkunst

Weven, het klinkt zo simpel en misschien zelfs een beetje saai: de draad hoeft alleen maar heen en weer door de andere draden. Maar zo eenvoudig is het niet. Vakvrouw Jefke, al meer dan 40 jaar verslaafd aan het weven, liet mij zien wat erbij komt kijken, zodat ik het hele proces in beeld kon brengen. Het duizelde mij een beetje: al die verschillende draden die de schering en de inslag vormen en op een bepaalde manier door weer een andere lus gehaald moeten worden … maar wat een prachtig materiaal voor foto’s! Ik heb wel gemerkt dat weven een echte kunst is, en dat er veel creativiteit en kennis bij komt kijken om een mooie lap stof te maken.

Kleuren en materialen

Voor een nieuw weefproject selecteert Jefke de kleuren uit haar enorme verzameling met garens en legt ze dan een tijdje op een tafel bij elkaar. De kleuren bekijkt ze bij ochtendlicht en bij avondlicht om te zorgen dat het echt bij elkaar klopt. Ook de materiaalkeuze is belangrijk. Wordt het katoen of wol, zijde, jute of nog iets anders. Het hangt ervan af wat je wilt maken, welk materiaal het beste werkt: een fijne sjaal vraagt ander materiaal dan een stevig vloerkleed, een gordijn of een jasje. Jefke houdt ervan om te experimenteren en materialen te combineren die niet meteen voor de hand liggen. Wist je bijvoorbeeld dat ijzerdraad fantastisch materiaal is om mee te weven?

Patronen

Het mooiste aan het weven is voor Jefke echter het bedenken van het patroon, niet alleen de kleuren, maar ook de diktes en vormen in het weefsel. Spelen met vormen en kleuren, daar zit voor haar de uitdaging. Tegenwoordig kan je met de computer het patroon goed intekenen. Maar vervolgens moet je wel alle draden zélf op het weefgetouw spannen (de schering die de basis vormt van het weefsel). Met de voetpedalen bepaal je vervolgens welke draad wanneer naar voren komt. Het uiteindelijke weven, waarbij je de spoel met de inslag heen en weer laat schieten tussen de draden door is inderdaad het makkelijke deel. Als je eenmaal het patroon in je hoofd hebt, dan vormen de voeten op de pedalen en de handen met de spoel een ritmisch samenspel, waarbij je ~ zoals Jefke zegt ~ helemaal tot rust kan komen. Je ziet de lap stof groeien waar je bij staat.

Ik ben ook vakvrouw en wil graag een fotoreportage

Ik wil graag wat meer weten
over de fotoreportage

"Aan iemand anders laten zien waar je mee bezig bent,
daarmee kijk je zelf ook nieuw naar je werk."

Vergelijkbare fotoreportages

Anneke Lubbers Fotografie & video
Fotoshoot Barbershop
Ambacht in beeld passie voor hout
Vakvrouw in beeld