Vakmanschap in beeld

Vakmanschap in beeld

Fotoshoot in het atelier van een pottenbakker

"Keramiek wordt nooit beschouwd als echte kunst. Schilderijen wel. Maar eigenlijk is het raar dat het minder gewaardeerd wordt."
~ Joop van Ulden ~

Vakmanschap

Eigenlijk is Joop per toeval het vak ingerold. Toen een vriend een pottenbakkerij kon overnemen, zijn ze samen een bedrijf gestart, ook al wisten ze nog weinig van keramiek. Na twee jaar ging de vriend iets anders doen, maar Joop is gebleven. Hij heeft zich ontwikkeld tot een echte vakman en kan je nu alles vertellen over soorten klei, oventemperaturen en het maken van glazuur. De fotoreportage brengt zijn vakmanschap in beeld en toont wat er komt kijken bij het vak van keramist.

Joop is wat je noemt echt een creatieve ondernemer. Hij speelt in op de mogelijkheden van het moment en past zijn producten aan als de vraag wijzigt. Hij gaf demonstraties en workshops aan toeristen, bakte gewone potjes maar ook complete serviezen, leverde maatwerk bij mensen thuis of maakt juist hele series van een vergelijkbaar product, zoals eerder keramische fonteinen en nu vogelhuisjes.

Van klei tot vogelhuisje

Voor de fotoshoot bezoek ik het atelier van Joop in Brummen. Met veel enthousiasme en toewijding laat Joop zien hoe hij werkt. Hij heeft alle stappen van het proces voorbereid zodat ik alles goed op de foto kan zetten. Het uitsnijden van de klei, waar hij een papieren mal voor gebruikt. Het voorbewerken van de klei zodat de stukken beter aan elkaar plakken. Dan worden alle ‘panelen’ in elkaar gezet en afgewerkt zodat het goed past. Ik vind het prachtig om te zien dat hij met zoveel plezier aan het werk is en een product maakt dat gewoon goed in elkaar zit. Hieruit spreekt voor mij zijn vakmanschap.

Elk huisje is uniek

Als de eerste fotosessie erop zit, zijn de vogelhuisjes nog niet klaar: ze moeten nog gebakken worden. Ik kom een paar dagen later terug om het resultaat te fotograferen. De grote oven wordt geopend en vol trots laat Joop de versgebakken huisjes zien. Het is altijd spannend of alles precies past of dat er nog wat bijgeslepen moet worden, maar ook daar is Joop inmiddels zeer bedreven in. Hoewel alle huisjes duidelijk dezelfde signatuur hebben, zijn ze door vorm en kleur toch allemaal net even anders en kan elke klant precies het huisje uitzoeken dat bij hem past.

Ik ben ook vakman
en wil graag een fotoreportage

Ik wil graag wat meer weten
over de fotoreportage

"Het was erg gezellig en ontspannen dat Anneke kwam fotograferen.
Ik kijk er met plezier op terug."

Vergelijkbare fotoreportages

Anneke Lubbers Fotografie & video
Fotoshoot Barbershop
Ambacht in beeld passie voor hout
Vakvrouw in beeld