Beeldhouwers in beeld

Beeldhouwers in beeld

Inspirerende fotoshoot bij Keigaaf

"Zo'n mooie steen, daar wil je niet teveel aan doen.
Een klein beetje vorm geven, maar dat is alles.
Door de diepe kleur spreekt de steen al vanzelf."
~ Jim van Iterson ~

Vijf beeldhouwers

Elke maandagmorgen komen de vijf beeldhouwers van Keigaaf naar het oude schooltje in Eerbeek. Voor elk van hen staat ‘de bok’ te wachten: de houten tafel waarop ze aan het werk gaan. Ieder heeft zijn of haar eigen koffertje met gereedschap bij zich. De stenen worden tevoorschijn gehaald en ieder gaat verder met zijn eigen project. Op een mooie maandagochtend bracht ik een bezoek aan Keigaaf, om deze creatieve beeldhouwers in beeld te brengen en hun ijver en concentratie vast te leggen.

Handen en diamant

Vijf paar handen zijn druk bezig: dat inspireert mij om van dichtbij foto’s te maken. De handen vertellen hoe het beeld gevormd wordt. Uit de ruwe steen ontstaat een gepolijst beeld, mooi om dat proces te zien! Er wordt gehakt en geveild en geschuurd. Voor het schuren worden diamanten schuursponsjes gebruikt, hoe meer diamant erin zit, hoe gladder het oppervlak uiteindelijk wordt. Met een gewoon sponsje met water wordt de steen afgenomen, zodat al het stof verdwijnt en je een idee krijgt van de prachtige kleur van de steen als de beeldhouwer straks klaar is.

Inspiratie

Het leuke is dat de beeldhouwers elkaar adviseren en inspireren. Er is altijd wel iemand die weet hoe je een harde steen het beste kunt bewerken of die een vijl te leen heeft. Ook al werkt ieder op zijn eigen manier.

  • Piet zoekt de verbinding tussen de voorkant en de achterkant van de steen en zorgt ervoor dat de vormen in elkaar overlopen.
  • Bruno polijst de gladde oppervlakken van de steen. “Op het laatst lijkt het alsof je niets meer doet, maar daar wordt het juist wel ontzettend mooi van”.
  • Netty heeft een steen met een gat erin, als je niet oppast dan kan hij breken als je gaat hakken. Maar het is juist de uitdaging om iets te verzinnen om het breken te omzeilen en er toch iets bijzonders van te maken. Volgens de mannen wordt het ‘een echte Netty’: een beeld met prachtig vloeiende vormen.
  • Omdat de steen van Jim zo hard is, is hij heel lang bezig om het naar wens te krijgen, en dat is gewoon “verstand op nul en schuren en vijlen maar”.
  • Teun zorgt voor een yin- en yang evenwicht in zijn rode steen, zodat het ruwe gedeelte het gladde gedeelte versterkt (of andersom).


    Vanwege corona zijn de gezamenlijke activiteiten van Keigaaf tijdelijk stopgezet. Ze hopen dat er snel weer ‘gewone maandagochtenden’ zullen zijn, met veel gehak en geschuur. Maar voor nu kunnen ze zeggen: “Gelukkig hebben we de beelden nog”.

Ik wil ook een fotoshoot op locatie!

Ik wil graag wat meer weten

"Doordat ze de tijd neemt en intussen scherp observeert hoe een beeldhouwer met de steen bezig is, weet ze het wordingsproces fraai in beelden te vangen, waarin ze ook oog heeft voor sprekende details. Ze is in staat om daarbij onopvallend aanwezig te zijn waardoor een kunstenaar zich niet in een pose geduwd voelt."

Vergelijkbare fotoreportages

Anneke Lubbers Fotografie & video
Fotoshoot Barbershop
Ambacht in beeld passie voor hout
Vakvrouw in beeld