Ambacht in beeld

Ambacht in beeld

Fotoreportage Passie voor hout

“Niet het houtsnijden zelf, maar het van te voren nadenken over het te maken beeld en het uitpuzzelen van de juiste verhoudingen geeft de meeste voldoening.”
~ Wouter Ton ~

Ambachtsman

Elk stuk hout begint met een tor. Dat is voor Wouter het basiswerk: even een insect snijden om te testen hoe het hout in de hand ligt en hoe het bewerkt kan worden. Daarna kan een stuk hout van alles worden. Een vrouwenfiguur, een sierlijk takje met knoppen of een goed sluitend kistje. Of natuurlijk een tanuki. Ik heb grote bewondering voor mensen die met hun handen kunnen maken wat hun hoofd kan bedenken. Wouter beheerst het ambacht van houtsnijden tot in zijn vingertoppen (letterlijk!), en het was een feestje om dat in beeld te brengen.

Passie voor hout

Er gaat er geen dag voorbij zonder dat Wouter met hout bezig is geweest, elke dag wil hij het hout ‘even voelen’. Hij gebruikt nauwelijks machines en doet (bijna) alles met de hand, ook het zagen. Het hout en de ideeën komen overal vandaan. Een houten frame van een oud schoolbord uit Botswana waar het krijt nog in zit, een perenhouten traptrede die over schoot, het mooi getekende hout dat net gered kon worden van de pizza-oven en een zwaar aanrechtblad dat voor het grofvuil was bestemd. Dat laatste toverde hij om tot een rij ranke vrouwenfiguren, en er is nog hout over.

Wouter bedenkt van tevoren precies wat hij gaat maken. De juiste verhoudingen van hoofd en voeten bijvoorbeeld, krijgen in zijn gedachten al vorm. Als hij het heeft uitgedacht – en dat kan soms tijden duren – dan haalt hij de schors van het stuk hout dat hij wil bewerken en hoeft hij het ‘er alleen nog maar uit te halen’. Dat is eigenlijk gewoon stug doorwerken en dat is het minst leuke, want het puzzelen is dan al gedaan. Hij weet ook precies wanneer een beeld af is: met de laatste guts is het gewoon goed en kan het weggezet worden. Niet meer over nadenken, volgende project

Tanuki

Eén van deze projecten is de verzameling tanuki’s die maar blijft groeien. Deze kleine figuurtjes worden uit kersenhout gesneden, een blokje van 3,5 bij 3,5 bij 6 cm vormt de basis. Een tanuki is een Japanse wasbeerhond (badger) en tegelijk een magisch dier dat in veel verhalen voorkomt. Deze badger kan allerlei vormen aannemen zoals een priester, een vrouw of een theepot. Ideaal om figuurtjes van te maken en je fantasie op los te laten. Hieruit blijkt ook het meesterschap van Wouter: zelfs deze kleine figuurtjes hebben allemaal voeten, ook al zie je ze alleen als je ze van onderen zou bekijken. Het beeld moet namelijk wel compleet zijn, anders klopt het niet.

Ik wil graag foto's laten maken
van mijn ambacht

Ik wil graag wat meer weten
over de fotoreportage

"Al pratend, terwijl ik aan het werk was, heeft Anneke foto’s gemaakt wat je eigenlijk niet in de gaten hebt. Het resultaat is een mooie fotoserie van hoe je aan het werk bent. Door het fotograferen van de details worden de handelingen die voor jou heel gewoon zijn uitgelicht en tot iets bijzonders gemaakt."

Vergelijkbare fotoreportages

Anneke Lubbers Fotografie & video
Fotoshoot Barbershop
Ambacht in beeld passie voor hout
Vakvrouw in beeld