ontmoet

Anneke

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door mooie beelden, ‘mooie plaatjes’ zeg maar. Meer dan 30 jaar geleden begon ik met fotograferen. Op zoek naar licht, bijzondere vormen, kleur en compositie. Ik fotografeer wat ik zie, zonder al te veel ingrijpen ontvouwt het beeld zich voor mij. Een kwestie van kijken, een kwestie van zien. Ik kan echt blij worden van mooi licht, waardoor de kleuren helderder worden of een bijzondere structuur meer diepte krijgt.

In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over fotografie. Door zelf veel te doen, maar ook door de discussies met mijn collega fotografen. Want: wat maakt dat een foto goed is? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Soms is een grote lege ruimte in een foto juist prachtig, soms verdwijnt dan juist het onderwerp. Eén ding weet ik wel: het beeld moet kloppen. Maar ja, leg dat maar eens uit…

Inmiddels heb ik talloze mensen voor mijn lens gehad en ik heb gemerkt dat ik het prettigst fotografeer als mensen gewoon hun ding doen. Als mensen bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden of hun passies dan ‘dans ik om hen heen’ op zoek naar het perfecte moment waarin alles samenkomt. Laat het maar ontstaan. Dat is mijn manier van fotograferen. In de selectie achteraf zoek ik de mooiste beelden die met een kleine of grote bewerking nog meer gaan spreken.

Na de foto’s, het stilstaande beeld, ging mijn aandacht steeds meer uit naar bewegend beeld, de video. Een foto kan veel zeggen, maar bewegend beeld heeft een extra dimensie, muziek eronder kan de sfeer versterken en een stem of tekst kan net dat beetje extra uitleg geven. Bovendien geeft video de gelegenheid om te spelen, te vertragen of te versnellen, effecten toe te voegen en beelden in elkaar te laten overvloeien. De mogelijkheden zijn talrijk. Alles om een verhaal nog beeldender te vertellen, om nog beter de sfeer weer te geven die jij wilt vertellen met jouw verhaal.

Zowel foto als video hebben hun speciale waarde. Beide zijn goed, beide kunnen uitstekend werken. Het is maar net hoe je jouw verhaal wilt vertellen.

In mijn vrije tijd ga ik graag naar buiten. Er is zoveel moois te beleven, zoveel patronen, kleuren en nuances waar ik blij van word. Of het nu gaat om een lucht met donkere donderwolken, een bloem met prachtige kleuren of een laagje ijs dat in een bijzonder patroon is vastgevroren, ik leg het graag vast. Nieuwsgierig? Klik dan op een van onderstaande knoppen en geniet.

 

altijd bezig met die camera…

gefotografeerd door René Nieuwenhuis